Sikker installation med krympeflex

Det kan være farligt at rode rundt med el kabler og ledninger, hvis du ikke har sørget for at sikre din elinstallation. Når du skal lave en el isolering af dine ledninger og kabler, så kan du med fordel anvende Krympeflex fra Cabicon.com. Udover at du selvfølgelig får en pænere el kabelsamling med fine opdelinger i farvekoder, så vil du isolere dine kabler, så de ikke er til skade for hverken dig eller andre.

Det er vigtigt at sikkerheden, er i orden ved dine installationer især, hvis du er autoriseret elinstallatør. Som fagmand kan du med fordel købe krympeflex til fordelagtige priser hos Cabicon, som er en af Danmarks førende forhandlere af el tekniske produkter til erhvervsdrivende. De har bl.a. et bredt udvalg af krympeflex i forskellige længder, størrelser og ikke mindst farver, så du kan finde nogle der passer perfekt til de kabler eller ledninger, som du har i sinde at samle.

kabelsamling-lavet-af-krympeflex

Hvad er krympeflex egentlig?

Definitionen på krympeflex fra Wikipedia siger således, at det er en betegnelse for produkter, der anvendes til isolering (el) og typisk i form af krympeslanger, endemuffer og loddemuffer, der alle krymper ved opvarmning. Normalvis vil du se krympeprodukter bliver anvendt i industrielle sammenhæng, men det bliver altså også brug i mindre erhverv som netop elektrisk isolering af ledninger og samling af kabler.
Sagt på en anden måde så er krympeflex et meget fleksibelt materiale, der kan sikre ledninger og kabler imod slitage, ekstreme temperaturer og hårde væsker eller kemikalier. Det gør krympeflex til et ideelt produkt i sammenhæng med bundling og farvekodning af kabler. Det er faktisk relativt nemt og simpelt, at udføre en isolering med varmekrymp, så længe du følger instrukserne grundigt.

Jeg har derfor lavet en lille step-by-step guide til, hvordan du får lavet en sikker kabelsamling herunder.

Vælg krymp der passer

For at kunne lave en kabelsamling, der holder til det meste, så er du allerførst nød til at udvælge en krympeslange, der passer til din opgave. Det betyder at før krympning, så skal slangen værre større end selve området, du vil dække, og efter krymp skal slangen blive mindre. På den måde får du den bedste isolering, da samlingen af ledninger og kabel vil være solid.

Skær slangen til

Næste trin skal du udskære din krympeslange, så den passer til længden på overlapningen af området, der skal dækkes. Det er vigtigt at du klipper slangen til, så der er ca. ¼ overskydende slange, det skyldes bl.a. at slangen ca. krymper omtrent 5-7 % i længderetning.

Påføring af krympeslangen

Når du har skåret din slange til, så er næste step at få påført det henover kablerne eller ledningerne.

Selve processen

Før du begynder selve krympeprocessen, så er det vigtigt, at du gennemgår specifikationerne på den krympeslange, du har købt. Det er vigtigt, fordi alt efter mærke og materiale anvendt, så vil du opleve at de krymper ved forskellige temperaturer. Det er ligeledes betydningsbærende at du bruger varmebehandling, som du kan kontrollere – fx en varmepistol eller krympeovn. Hvis du ikke kan kontrollere varmen, så vil din isolering højst sandsynlig blive ujævn, og der kan forekomme fejl i din installation.

Tildækning af kabel

Dette er muligvis det sværeste trin i processen, fordi overdækningen af dit kabel kræver lidt fingerfærdigheder og tålmodighed. Du bør altid starte med at opvarme og krympe fra den ene ende til den anden. Det skal gøres roligt, så du undgår ujævnheder. Det gøres bedst ved at dreje din slange, når du opvarmer den.

Påfør varme på krympeflexen og afvent

Du opvarmer krympeflexen indtil pasformen bliver ensartet med selve kablet eller ledningen. Når du føler, at du har opnået den rigtige pasform, så kan du slukke for varmen og herefter lade samlingen afkøle.

Cabicon – leverandør af el tekniske produkter

Skal du bruge materialer til dine el tekniske opgaver, så kan jeg klart anbefale at tage et smut for Cabicon, hvor du har mulighed for at købe ind i større mængder til fordelagtige priser. De har altid et stort udvalg, og du kan bl.a. også finde krympeflex. De har endda altid god service, hurtig levering & gratis fragt på deres produkter.